Turneu „CUPA CHINDIA”, Editia a IX-a, 2010 – TARGOVISTE

Regiunea adiacenta municipiului a fost locuită încă din neolitic, sapaturile arheologice au scos la suprafata vestigii ale culturilor de tip Stancevo-Criş, Gumelniţa, Coţofeni, din perioada bronzului şi din epoca fierului(podoabe şi unelte geto-dacice), ulterior monede ce dovedesc cuprinderea zonei în aria culturii materiale daco-romane (sec. I-III) şi apoi bizantină (sec. V-VI). De asemenea, s-au găsit urme ale unei aşezări din sec. II-V peste care este suprapusă alta protoromână din sec. VIII-X, peste care s-a format o aşezare rurală în sec. XII-XIV, din care s-a dezvoltat târgul medieval Targoviste.

Prima menţiune a oraşului, la 1396, este făcută de cruciatul bavarez Johann Schiltberger, care a vizitat oraşul cu ocazia pregătirilor pentru lupta de la Nicopole.

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân oraşul a devenit principala reşedinţă domnească a Ţării Româneşti. Tot în timpul acestui domnitor a fost refăcută Curtea Domnească, ale cărei ruine împrejmuiesc astăzi Turnul Chindiei; ultimele cercetări arheologice au avansat ideea că o curte a fost ridicată aici înainte de Mircea cel Bătrân.

Vlad Ţepeş, care a urcat pe tron în 1456, se înscrie în istorie prin victoria din 1462 împotriva sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului, dar si prin construirea Turnului Chindiei, simbolul emblematic al municipiului.

Voievodul Radu cel Mare reclădeşte începând cu 1499 biserica „Sf. Nicolae din Deal”, cunoscută azi ca Mănăstirea Dealu, care a gazduit Liceul Militar.

Tot la Târgovişte a activat primul meşter tipograf din Ţara Românească, Macarie, care a tipărit, începând cu anul 1508, primele trei carţi în limba slavonă cunoscute la noi: „Liturghierul” (1508), „Octoihul” (1510) şi „Evangheliarul” (1512).

Constantin Brâncoveanu a asigurat timp de un sfert de secol (1688-1714) stabilitatea ţării şi a murit ca un martir, refuzând să-şi trădeze credinţa. În timpul său, reşedinţa de vară a ţării s-a aflat la Târgovişte, iar cea de iarnă la Bucureşti. După domnia sa, capitala se mută la Bucureşti, eveniment în urma căruia Târgovişte a început sa piardă din puterea economică precum şi din populaţie.

Răscoala lui Tudor Vladimirescu, din 1821, după ce străluceşte la Bucureşti, restabilind domniile pământene pe scaunul ţării, se sfârşeşte trist la Târgovişte. Tudor şi multi dintre soldaţii săi sunt masacraţi de eterişti pe locul din faţa bisericii Mitropoliei, unde s-a ridicat o cruce de piatră, în amintirea lor.

Târgoviştenii au participat activ la revoluţia română din 1848 si au sustinut toate actele politice ale unioniştilor. Alexandru Ioan Cuza, după unire, a intrat să viziteze oraşul, pe sub o arcadă de flori, la 17 iunie 1859.

Modernizarea societăţii româneşti la sfârşitul sec. XIX a însemnat un mare avânt economic, ilustrat prin iluminarea oraşului în 1863, inaugurarea cursei de diligenţe şi apoi calea ferată Bucureşti-Târgovişte, înfiinţarea primei întreprinderi industriale – Arsenalul Armatei, construirea rafinăriilor de petrol.

Târgovişte şi-a plătit tributul de sânge în toate marile bătălii ale naţiunii. În războiul de independenţă din 1877-1878 s-au distins numeroşi comandanţi si ostaşi târgovişteni. În timpul primului război mondial Regimentul III Dâmboviţa nr. 22 a primit Ordinul „Mihai Viteazul” pentru vitejia sa în campania din Transilvania din 1916, şi apoi în timpul marilor bătălii de la Mărăşti, Oituz si Mărăşeşti în 1917.

Târgovişte a fost locul execuţiei ultimului presedinte dictator al Romaniei Nicolae Ceauşescu, in 25 decembrie 1989.

In pauzele dintre meciuri, cine are placerea, poate vizita muzeele: Complexul Muzeal „Curtea Domneasca”, Muzeul de Istorie, Muzeul tiparului si al cartii românesti vechi, Muzeul scriitorilor târgovisteni, Casa atelier „Gheorghe Petrascu”, Muzeul de Arta, Casa atelier „Vasile Blendea”, Muzeul regional de istorie (Galeriile Stelea), sau bisericile si manastirile: Complexul monumental „Stelea”, Complexul monumental metropolitan, Biserica Alba, Biserica Sf. Nicolae – Simuleasa, Biserica Sfintii Voievozi, Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Cretulescu, Biserica Sfintii Imparati sau Complexul Monumental Dealu.

Prin amabilitatea domnului Marian SITARU, directorul acestui turneu, vă prezentăm următoarele date tehnice:

«Cupa CHINDIA» Ediţia a IX-a, 2010

Turneul este cotat cu gradul Gradul 6 FRT şi se dispută pe 8 terenuri, echipate complet(nocturna), pe zgură.

Sunt planificate următoarele Categorii de vârstă:

Simplu domni = 35+, 40+, 45+, 50+, 55+, 60+, 65+ şi 70+, Dublu domni = 35+, 50+ şi 60+ (ambii jucători cu vârsta de peste 35, 50 si respectiv 60 de ani)

Puncte de contact:

Înscrieri şi informaţii(ore planificare meciuri, cazare) la telefoanele directorului turneului Marian SITARU, Mob.: 0723-270170, E-mail: m_sitaru@yahoo.com si arbitrului principal Marian GRIGORESCU, Mob.: 0722-247277.

Miercuri, în data de 30 iulie, intre 18.00 si 20.00, va avea loc Şedinţa tehnică, iar începând cu Joi, 01 iulie, este planificat primul tur pentru toate categoriile de vârstă, cu excepţia jocului la dublu, pentru care înscrierile şi tragerile la sorţi se vor finaliza în cursul zilei de vineri.

Mingi de joc: “Dunlop Fort”

Taxele de înscriere, simplu: 60 lei, dublu 15 lei.

Sponsorii principali ai turneului: CS Municipal Targoviste si Firma MANTIS, reprezentata in Romania prin domnul Frank Schmidt.

Premiile constau în diplome, cupe, materiale sportive furnizate de firma MANTIS şi prime băneşti.

Masa de socializare va avea loc in ziua de vineri orele 20.00.

După Şedinţa tehnică vor fi afişate PROGRAMĂRILE MECIURILOR, pentru prima zi de turneu.

Directorul concursului, Marian SITARU vă aşteaptă şi vă doreşte TENIS FRUMOS !

Sursa: www.tenis.info.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*