Profil de campion: Irina Begu

Profil de campion: Irina Begu

Fara sa fi fost vreo junioare extrem de talentata sau o mare speranta a tenisului mondial inca de la varste foarte fragede, Irina Begu a aterizat practic in elita mondiala din senin. La 20 de ani, a reusit sa ajunga pana in finala unuia din primele turnee WTA la care a acces, uimind o lume intreaga, iar acum este o jucatoare valoroasa de top 100 mondial, pe care multi o vad capabila de a ajunge intre primele 20 ale lumii foarte curand.

Cu toate acestea, drumul spre marea performanta nu a fost deloc unul usor, iar ascensiunea bucurestencei de 1,81 m nu a fost una intamplatoare. Astfel, Irina Begu a pus mana pe prima sa racheta la varsta de doar 3 ani, iar primele finale ITF le-a disputat in 2006 si 2007.

Bucuresti, Brasov si Budapesta sunt primele borne ale succesului pentru Irina, care s-a chinuit timp de mai multi ani sa faca pasul de la turnee modeste, cu premii de 10 sau 25 de mii de dolari, la turneele cu adevarat importante si banoase din circuitul WTA. Cu un fizic din ce in ce mai impunator pe cat „avansa” in varsta, Begu a reusit sa-si puna la punct un serviciu puternic, dar a ramas fidela suprafetei pe care a crescut, zgura.

Irina Begu a inceput anul 2011 pe locul 234 mondial, jucatoarea romanca nereusind pana in acel moment sa castige vreun meci pe un tablou principal al unui turneu WTA sau sa acceada in primele 200 de jucatoare ale lumii. Acel an avea insa sa fie unul de cotitura pentru cariera Irinei, cea care s-a impus la turneul ITF de 100 de mii de dolari de la Cali in luna februarie, reusind in finala o victorie in fata Laurei Pous-Tio, jucatoare de top 100 mondial.

A fost izbanda care i-a dat aripi Irinei, cea care a reusit in luna aprilie, la Marbella, sa uimeasca pe toata lumea. Venita din calificari, romanca a trecut de Svetlana Kuznetova si Klara Zakopalova, printre altele, si a acces in prima ei finala WTA. Desi a pierdut impotriva Victoriei Azarenka, Begu a facut pentru prima data pasul intre primele 100 de jucatoare ale lumii.

La mai putin de trei luni dupa turneul de la Marbella, Irina s-a calificat in a doua ei finala WTA, la Budapesta, ratand titlul dupa un meci extrem de lung si echilibrat cu Roberta Vinci, principala favorita. A urmat un titlu pe „teren propriu”, la turneul ITF de la Bucuresti, dupa care romanca a inceput sa acuze oboseala si performantele s-au rarit. Chiar si asa, Irina a reusit sa ajunga pe locul 38 in lume in luna septembrie, cea mai buna pozitie a ei in clasamentul mondial.

Din nefericire, oboseala a cauzat apoi mai multe accidentari si probleme fizice pentru romanca, cea care nu a inceput deloc fast sezonul 2012. Clasata doar pe locul 64 in lume in acest moment, Irina si-a pierdut si o mare parte din increderea de anul trecut, ilustrativa in acest sens fiind infrangerea cu Francesca Schiavone de la ‘s-Hertogenbosch, dupa opt mingi de meci ratate.

Timpul este din fericire de partea Irinei Begu, cea care, la 21 de ani, poate privi cu optimism spre viitor. Jucatoare excelenta pe zgura, ea se simte bine si pe suprafete mai rapide, acolo unde isi poate pune in valoare forta si inaltimea. Irina este si o jucatoare foarte buna de dublu, reusind sa ajunga pe locul 36 in lume in clasamentul mondial anul acesta. De altfel, ea a obtinut biletele pentru Jocurile Olimpice din aceasta vara atat la simplu, cat si la dublu, unde urmeaza sa faca pereche cu Monica Niculescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*