Ilie Natase – cea mai mare stea a tenisului romanesc

Ilie Natase – cea mai mare stea a tenisului romanesc

Tenislive onoreaza astazi, de ziua sa de nastere, pe cel mai bun jucator din istoria tenisului din Romania, show-man-ul inegalabil, artistul tenisului, Ilie Nastase.

S-a nascut in Bucuresti la 19 iulie 1946 intr-o casa vecina cu parcul Progresul, unde jucau asii de atunci ai teniului. In familia sa mai toti au jucat tenis, asa ca micul Ilie a avut prima racheta de acasa. Ilie a oscilat un timp intre fotbal si tenis, dar odata luata hotararea sa se dedice tenisului, a inceput sa uimeasca. A inceput sa joace la Clubul Sportiv al Armatei – Steaua. Incepand cu 1959 a fost de mai multe ori campion de juniori ai tarii, de la categoriile cele mai mici de varsta, pana la cele mari. In 1964 a fost trimis – ca incurajare – la un turneu international la Riga si aici furnizeza marea surpriza a intrecerilor, invingandu-l pe campionul URSS, Mihail Mozer. Incepand cu 1965 face pereche cu experimentatul Ion Tiriac, un dublu care va ajunge de legenda.

Ilie Nastase a fost primul numar 1 din istoria clasamentului mondial, chiar atunci cand acesta s-a infiintat, in 1972.

Dupa ce a pierdut locul 1, a revenit pe prima pozitie in 1973.

Ilie Nastase a castigat 57 de titluri la simplu. Cele mai importante titluri au fost doua de Mare Slem : US Open in 1972  si Roland Garros in 1973. A castigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor in anii 1971, 1972, 1973 si 1975. La dublu a castigat turneele de la Roland Garros in 1970 cu Tiriac, Wimbledon in 1973 si US Open in 1975, ultimele facand pereche cu prietenul sau american, Jimmy Connors.

A fost finalist in competiția la simplu de la Wimbledon de doua ori, in 1972, jucand finala impotriva lui Stan Smith si in 1976 impotriva lui Bjorn Borg. Nastase era cunoscut pentru glumele sale din arena, dar si pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept care a primit porecla de Nasty („Rautaciosul”) dupa cateva incidente.

Pentru echipa de Cupa Davis a Romaniei a jucat timp de 18 ani un numar de 146 de meciuri de simplu si dublu, castigand 109. Alaturi de Ion Tiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, in 1969, 1971 si 1972.

Pentru tot ce a facut pentru tenis, marea daruire si talentul urias, Ilie Nastase este foarte iubit de romani, dar si in intreaga lume fanii sai sunt convinsi ca tenisul spectacol s-a incheiat odata cu retragerea sa din activitate.

Din toata inima cu dragoste, La Multi Ani, maestre !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*