Andy Murray revinde de la 0-2 si castiga cu Verdasco

Andy Murray revinde de la 0-2 si castiga cu Verdasco

Un meci dramatic dar si spectaculos in sferturile de finala la Wimbledon. Spaniolul Fernando Verdasco a fost aproape sa il elimine pe favoritul local, scotianul Andy Murray. N-a lipsit mult. Doar cateva puncte jucate altfel, si Fernando Verdasco s-ar fi putut alatura numerosului grup de jucatori care au dat peste cap pronosticurile la aceasta editie. Dar Andy Murray a reusit sa evite in ultima clipa coliziunea improbabila cu dezastrul: a reusit a saptea revenire a carierei de la 0-2 la seturi si s-a calificat in cea de-a 5-a sa semifinala la Wimbledon: 4-6, 3-6, 6-1, 6-4, 7-5.

Pe cat de sustinut a fost Andy in cursa sa de recuperare, pe atat ar fi fost pus la zid de intreaga media britanica, in cazul in care s-ar fi oprit in sferturi, intr-un turneu in care toate numele mari i-au fost curatate din cale. De altfel, cel mai probabil ca Andy a fost unul dintre foarte putinii britanici care nu l-au subestimat pe Verdasco. In rest, publicul a asistat relaxat la cum a fugit Nando cu primele doua seturi, iar jurnalistii si comentatorii din Insula n-au mai pregetat, in buna traditie a ultimilor ani, sa minimizeze efortul spaniolului si sa hiperbolizeze revenirea altminteri remarcabila a lui Muzz. De altfel, Andy a pufnit nemultumit cand una dintre intrebarile de dupa final a parut sa reduca semnificatia replicii lui Fernando. „Meciul nu este un avertisment, pentru ca eu stiam deja cat de buni sunt acesti jucatori. Toti ceilalti incearca sa spuna ca nu-s”.
In pofida abordarii lui corecte, lui Murray i-a lipsit complet jocul in prima parte a meciului. Apatic si inert, cu unele alegeri absolut neinspirate si cu greseli lamentabile, Muzz a reamintit de anii in care insira infrangerile dezamagitoare exact atunci cand se puneau mai multe asteptari in el. In atare conditii, Verdasco nici n-a avut nevoie sa straluceasca, ci doar sa joace solid si ingrijit si sa serveasca bine ca sa castige primele doua seturi. Pe primul, Murray l-a pierdut dezolant, cu dubla greseala, iar pe al doilea l-a facut cadou intr-un stil de-a dreptul ingrijorator, pierzandu-si complet capul de la 3-1 cu break avans si pana la final.
Dar Murray nu mai e chiar acel Murray. „Dupa atatea si atatea jocuri, am invatat ce trebuie sa faci ca sa intorci si sa recuperezi”, a spus el. Ce-i drept, a avut si ceva noroc in cateva momente cheie. In primul game din setul trei, de exemplu, de care a trecut cu mari emotii, defiland apoi in restul setului, cedat poate prea usor de Verdasco. Apoi, in setul patru, Murray a supravietuit unor game-uri grele de tot pe propriul serviciu, salvand patru mingi de break per total. Sansele s-au razbunat, iar Fernando se vedea impins in decisiv. Care a mers cap la cap pana la 5-5, cand Murray si-a creat singura sansa de break existenta in tot setul, gratie unui raliu enorm. Apoi a fructificat-o si a inchis meciul cu un serviciu alb. Murray ramane in picioare, in vreme ce Verdasco isi mai trece o amintire trista in cont la cel mai inalt nivel, dupa dramatica semifinala de la Australian Open 2009.
N-a fost musai un meci nemaipomenit de bun, asa cum se cade deseori in capcana de a cataloga orice meci de cinci seturi. A fost un duel intre rezistenta unui jucator cu pedigree de campion, obisnuit sa suporte si sa treaca prin munti de frustrari si de ratari inainte de a-si apropia victoria, si asaltul tomnatic al unui alt jucator extrem de talentat, dar fara arta de a inchide un big upset. In cazul jucatorilor precum Fernando, e la indemana sa-i acuzi ca pierd astfel de meciuri pentru ca se sufoca in fata unui rezultat mare, dar Verdasco a jucat bine si foarte bine patru seturi din cinci si n-a clacat din punct de vedere nervos. A servit fantastic uneori, a avut mult, foarte mult curaj, traind chiar periculos in cateva ocazii in care ar fi putut sta in puncte si fara sa forteze atat de mult liniile. A fost agresiv si l-a izolat pe Murray pe rever, expunandu-l in defensiva si atacandu-i fara mila serviciul doi, faimos prin (inca) vulnerabilitatea sa. A facut aproape tot ce trebuia. Atata doar ca n-a stiut sa inchida, sa-l execute pe Murray atunci cand l-a avut in mana.

In semifinalele turneului masculin de la Wimbledon se vor juca meciurile :
Novak Djokovic – Juan Martin Del Potro;
Andy Murray – Jerzy Janowicz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*