Ilie Nastase: Am fost primul, e tot ce conteaza

Ilie Nastase: Am fost primul, e tot ce conteaza

Intr-o perioada ca aceasta actuala, cand sportul romanesc are din pacate tot mai putine valori de top mondial, astazi se vorbeste in toata lumea de un mare, unic si extrem de talentat jucator de tenis roman, Ilie Nastase. Pe 23 august, acum 40 de ani, clasamentul ATP a … pornit la drum.
ATP ii readuce in prim-plan pe toti liderii clasamentului intr-un serial denumit ATPHeritage. Si, natural, a inceput cu primul dintre ei, cu Ilie Nastase, despre care site-ul ATP scrie ca era „una dintre cele mai explozive si colorate personalitati ale sportului, un talent uluitor”.

nastasejoaca

Nastase, care si-a sarbatorit saptamana trecuta ziua de nastere, a urcat pe primul loc in 1973, pe 23 august 1973, intr-un an in care a adunat 14 trofee. „Am castigat totul pe zgura, dar stiam ca am nevoie si de victorii pe iarba sau hard ca sa am sanse la primul loc”. 1973, anul incoronarii sale, a fost si cel mai bun an al carierei, el impunandu-se in 15 turnee.
Ilie a predat primul loc dupa 40 de saptamani, pe 3 iunie 1974. Recunoaste ca n-a prea apucat sa se bucure de primul loc, pentru ca „toti voiau sa mi-l ia”.
Pentru cei care (inca) nu stiu, Ilie Nastase a cucerit 57 de titluri de simplu de-a lungul carierei, carora li se adauga alte 45 de titluri la dublu. Este unul dintre cei cinci jucatori care au depasit cota 100 in ce priveste totalul turneelor castigate. Are in palmares sapte titluri de Grand Slam, doua dintre ele la simplu, Roland Garros (1973) si US Open (1972), alte trei la dublu si doua la dublu mixt. Mai are in cont patru titluri la actualul Turneu al Campionilor (pe atunci Masters Grand Prix).
Titlul de la Roland Garros l-a castigat fara sa piarda vreun set, primul jucator din istorie care reuseste o astfel de performanta. Mai are in cont, alaturi de Ion Tiriac, si trei finale de Cupa Davis. Gratie nenumaratelor sale reusite, a fost introdus in Hall of Fame inca din 1991.
„Sunt un pic nebun”, spunea el, drept raspuns pentru nenumaratele episoade in care a starnit amuzamentul, invidia sau dupa caz, furia si nervii colegilor sau spectatorilor. „Un pic nebun, dar incerc sa fiu baiat bun”. In replica, Ion Tiriac spunea ca Ilie are un „creier care se simte ca pasarea in cusca”.
Obisnuit sa se distreze si sa rupa monotonia de pe teren, deloc preocupat de rigoarea traditionala a tenisului, Ilie a creat nu de putine ori momente hilare pe teren, precum cele descrise aici, dar si momente mai putin placute, precum cel din meciul cu McEnroe, cand a fost descalificat, pentru moment, episod pomenit in treacat aici. Dar in zilele lui bune era extrem de greu de batut. „Cand reusea sa se concentreze, putea sa faca orice pe teren. Era ca un artist la lucru”, scrie site-ul ATP. Tot sursa citata il vede drept un tip placut si prietenos, cu un simt al umorului foarte dezvoltat, dar care nu stia uneori cand si cum sa se opreasca la timp.

nastaseingenunchi

„Cata vreme reusesc sa ma infurii, joc bine. Iar daca joc bine, pot sa bat pe oricine. Deci, sunt fericit atunci cand pot sa ma enervez”, spunea Ilie.
De-a lungul carierei lui, Ilie a adunat un pic peste 2 milioane de dolari premii din tenis, cu mult sub ceea ce se castiga in zilele noastre. Dar e fericit ca a fost primul. Primul care a fost primul. Iar restul, spune el, nici nu mai conteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*