2013, anul lui Nole

2013, anul lui Nole

Sarbul Novak Djokovic a triumfat la Londra invingandu-si marele rival, pe Rafa Nadal, scor 6-3, 6-4 si a castigat Turneul Campionilor. Daca Nole obtine al treilea titlu la competitia de final de sezon, Nadal ramane in continuare fara singurul mare titlu care ii lipseste din palmares.
Nu putea fi un final si o finala mai potrivita raportat la realitatile ultimului an, alta decat o noua reprezentatie a rivalitatii Nadal – Djokovic. Fostul si actualul lider ATP au dominat anul, si-au impartit trofeele mari si au luptat pana mai zilele trecute pentru primul loc in clasament. Impreuna au castigat trei dintre cele patru turnee de Grand Slam si opt dintre cele noua turnee Masters, asa ca era absolut firesc sa-i vedem disputandu-si si ultimul titlu relevant care mai ramasese. Si a fost Novak cel care s-a impus acum, el aparandu-si astfel titlul cucerit anul trecut, in finala cu Federer. Djokovic incheie sezonul ATP cu o serie de 22 de victorii consecutive, toate obtinute dupa finala pierduta cu Nadal la New York, la US Open. De atunci, Nole a fost imposibil de neinvins, si a castigat acum al patrulea turneu la rand: Beijing, Shanghai, Paris si Londra. Nu i-a fost suficient insa ca sa-si recapete primul loc, care va ierna in palmaresul lui Nadal.
Novak pastreaza, asadar, trofeul Turneului Campionilor si devine al saptelea jucator din istorie cu cel putin trei titluri. Acum merge sa joace finala Cupei Davis weekendul viitor la adapostul unei serii de 22 de victorii la rand, a doua cea mai buna a carierei. Dar mai important pentru el e ca l-a invins pentru a doua oara la rand pe Nadal (o mai facuse la Beijing), iar maniera destul de clara in care a facut-o in ambele ocazii mai reactualizeaza un pic teoria potrivit careia are un atu in plus pe hard fata de Rafa, teorie ciobita de infrangerile de la Montreal si New York.
Cum am mai spus si in alte ocazii, rezultatul e departe de a pune vreun asterisc pe sezonul lui Rafa, dar are farmecul de a face deja interesanta discutia despre 2014, cand batalia dintre cei doi va fi pasionanta de-a dreptul. In aceste conditii, Australian Open n-ar putea sa vina mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*