Novak Djokovic a schimbat dieta si cariera sa a luat avant

Novak Djokovic a schimbat dieta si cariera sa a luat avant

Novak Djokovic a fost un jucator cu rezultate inconstante. El nu parea chiar genul de autoritate in nutritie si rezistenta fizica. Asta pana in 2010, cand viata i-a fost schimbata de o intalnire cu un dietetician sarb care-l vazuse „lat ca o balena esuata” in meciul pierdut in acel an la Australian Open contra lui Tsonga. Dr. Igor Cetojevic nici macar nu era fan tenis, insa s-a uitat la acel meci pentru ca sotia sa era pasionata. Spre deosebire de teoriile avansate de comentatori („astm”) sau cele avansate de jucatori (lipsa conditiei fizice, sau „gripa aviara, SARS, antrax, tuse si raceala” – diagnosticul nemilos pus de Andy Roddick), Cetojevic credea ca alergiile alimentare si o dieta inadecvata erau cele care-l tineau pe Djokovic pe loc. Trebuie sa mentionam ca Novak era deja la capatul rabdarii. De la varsta de 13 ani se confrunta cu perioade de disconfort fizic, ale carui simptome erau o senzatie de greutate, balonare, minte incetosata, dificultate de a respira si ameteala. Djokovic incercase tot felul de solutii pentru a rezolva aceste probleme fizice: se antrena si mai mult, se apucase de yoga si tai-chi, de meditatie, isi facuse chiar si o operatie la nas in speranta ca isi va imbunatati respiratia. Constient de reputatia sa din ce in ce mai dubioasa in circuit („un fraier din Serbia care se taia ca maioneza cand situatia devenea dificila in turneele importante”) si ramas in pana de idei, Djokovic a incercat ideea aparent nebuneasca a doctorului: sa renunte la gluten timp de 14 zile. Venind dintr-o tara ca Serbia, unde painea e de baza, produsele de patiserie sunt delicioase si unde pastele si pizza din invecinata Italie sunt omniprezente, primele zile au fost destul de grele pentru Djokovic. Intreaga echipa privea cu foarte mare suspiciune aceasta idee „nebuneasca”. Familia, care, culmea culmilor, avusese ani de zile o pizzerie, era si mai reticenta.
Pana cand, dupa cateva zile, Novak a inceput sa observe imbunatatiri: dormea mai bine, avea mai multa energie, se simtea mai usor, si interesant, nu simtea nevoia sa manance produse fainoase. A inceput sa slabeasca, spre panica echipei si familiei, care tot nu erau convinse. Insa, in ciuda celor 4-5 kg pierdute, Novak avea mai multa rezistenta pe teren si castigase foarte mult in flexibilitate. Spagaturile si loviturile contorsioniste din pozitii aparent imposibile care l-au facut celebru se datoreaza renuntarii la gluten.
Bine bine, dar ce e glutenul? Glutenul este o proteina care se afla in grau, secara, orz si care actioneaza ca un fel de lipici (glutenul este cel care face coca de paine elastica). Insa exact aceasta calitate de lipici il face si foarte dificil pentru digestie: glutenul lipeste alimentele care ajung in intestin, facand organismul sa munceasca mai mult pentru a digera mancarea. Asta pentru oamenii obisnuiti, care nu au intoleranta la gluten. Insa Djokovic, ca multi altii, era pe deasupra si alergic. Odata ce glutenul ii intra in sistem, organismul reactiona, tesuturile intestinului inflamandu-se si provocand alte reactii negative in lant. Dupa cele 14 zile fara gluten, doctorul i-a spus: „Acum mananca o chifla si vezi cum te simti”. Djokovic: „A doua zi de dimineata m-am trezit la fel de mahmur de parca bausem toata noaptea whisky.”
In urma efectelor spectaculoase ale renuntarii la gluten, Novak si-a facut niste teste detaliate pentru a vedea la ce alte alimente era intolerant. Pe langa gluten, au mai iesit si lactatele si intr-o masura mai mica, rosiile. Asa ca Djokovic si-a suflecat manecile si s-a apucat sa-si schimbe felul de a manca. Rezultatele n-au intarziat. Dupa cateva luni ajungea in finala la USO 2010, unde pierdea un meci disputat cu Nadal, iar mai apoi castiga Cupa Davis contra Frantei, dand startul uneia din cele mai dominante perioade din istoria ATP.
Cartea „Dieta castigatoare” detaliaza cam tot ce e nevoie sa stii despre dieta fara gluten si lactate. Combina informatiile stiintifice despre alimente si nutritie cu retete si un program de mese pentru 7 zile. Djokovic povesteste in amanunt in ce consta pentru el o zi obisnuita, de cand se ridica din pat pana cand adoarme: ce mananca si ce bea in afara terenului si pe teren, cum si cat se antreneaza, ce tipuri de exercitii face la antrenament, ce tehnici mentale foloseste pentru a-si calma mintea (apropo, daca va intereseaza, Novak tine un jurnal). Toate acestea sunt combinate cu pasaje in care Djokovic rememoreaza anii de razboi din Serbia, perioada care, fara indoiala, a avut asupra lui un impact emotional urias si probabil i-a modelat mentalitatea, intalnirea cu Jelena Gencic si influenta sa, amintirea castigarii finalei de la Wimbledon din 2011 si o analiza foarte interesanta a lui Nadal si a meciului. Parca il auzi pe Novak printre randuri (nu lipsesc niste glumite marca The Djoker), ceea ce mi se pare un motiv in plus pentru a citi cartea: nu afli doar informatii utile despre nutritie si dieta, ci afli chestii despre omul Djokovic. Ce am aflat?
Novak Djokovic este extrem de disciplinat. „Fiecare clipa a vietii mele este dedicata incercarii de a ramane pe primul loc in clasament. Nu pot face acest lucru decat printr-o disciplina de fier, nu este loc de intors. De cata disciplina e nevoie? Dupa ce-am castigat finala AO 2012 intr-un meci de 5 ore si 53 minute, am zabovit putin in vestiar. Imi doream un singur lucru: sa mananc niste ciocolata. Miljan mi-a adus una. Am rupt din ea un patratel – doar un patratel micut -, l-am bagat in gura si am asteptat sa se topeasca sub limba. Si asta fost tot ce mi-am permis”.
Novak Djokovic este un om care stie sa aprecieze lucrurile simple: „Cand ma asez la masa, spun o scurta rugaciune… Imi amintesc ca exista sute de milioane de oameni, poate miliarde, care traiesc cu grija faptului ca nu au ce pune pe masa. Daca nu as fi trait experienta unui razboi, nu as fi avut o asemenea perceptie. Asa ca nu uit sa privesc simplul fapt de a avea ce manca drept o binecuvantare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*