Miami: un turneu fara semifinale

Miami: un turneu fara semifinale

Turneul masculin ATP din acest an de la Miami a reusit o stranie… performanta. Nu a avut semifinale. Nishikori si Berdych s-au retras inainte de startul meciurilor. Finala masculina ii aduce fata in fata pentru prima data in 2014 pe Nadal si Djokovic, numarul 1, respectiv 2.
Totusi, vom avea o finala de vis, prima intalnire din 2014 intre Rafa Nadal si Novak Djokovic.

Rafa și Novak se vor întâlni, așadar, în finală, în ceea ce va fi meciul lor cu numărul 40. E prima întâlnire pe anul acesta, iar trendul ultimelor meciuri directe îi e favorabil lui Nole, care a câștigat finalele de la Beijing și Londra, din toamnă. Când rivalitatea celor doi se va relua duminică seara, sârbul va încerca să facă pentru a doua oară în carieră dubla IW – Miami, în vreme ce Rafa are șansa primului titlu la Miami, trofeu care continuă să îi lipsească din palmares. Deloc rău pentru doi tipi care au avut de înfruntat tot soiul de demoni în aceste prime trei luni ale anului.

E interesant de discutat în ce măsură lipsa meciurilor de azi îi va afecta pe vreunul dintre cei doi. Teoretic, ar trebui să plece de pe poziții egale din acest punct de vedere, însă Rafa probabil că e cel mai nemulțumit dintre cei doi că n-a jucat azi: Berdych e unul dintre adversarii săi preferați și o victorie confortabilă i-ar fi prins bine la moral, mai ales după meciul mai puțin convingător cu Raonic.

Turneul de la Miami excelează însă la capitolul amintiri. Spre exemplu, este locul în care s-a dat startul rivalității Roger – Rafa, în urmă cu exact 10 ani. Pe 28 martie 2004, cei doi se întâlneau pentru prima dată în carieră, în turul al treilea al turneului denumit pe atunci NASDAQ-100 Open. Rafa avea 17 ani, era fără vreun titlu și pe locul 34 pe atunci și se vorbea deja foarte mult despre potențialul și talentul său. La rândul său, Roger avea deja câteva săptămâni în calitate de lider mondial și începuse anul cu un record de 23-1. Nadal a câștigat cu 6-3, 6-3 și și-a anunțat, astfel, intrarea triumfală în lumea tenisului. Faimos pentru memoria sa, Federer și-a amintit, zilele trecute, câte ceva despre acel meci: „Nu am reușit să prind câtuși de puțin un ritm. Venisem cu insolație de la Indian Wells, abia am supraviețuit unui meci cu Davydenko în turul 2, și apoi am început să mă simt mai bine înainte de meciul cu Rafa. El a jucat grozav și am fost foarte impresionat cu ce am văzut. A fost cu siguranță meciul care l-a anunțat lumii, pentru că se face întotdeauna mare caz când câștigi la un număr 1. Cred că toată lumea îl percepea pe atunci doar ca pe un jucător de zgură, ori el a dovedit că e mult mai mult de atât. A mers mai departe și a avut o carieră grozavă”. Rafa a pierdut mai apoi în turul 4 la Fernando Gonzalez, apoi în sezonul următor a câștigat 11 titluri. Nu și pe cel de la Miami, unde s-a reîntâlnit cu Roger în cel de-al doilea meci al lor, de data asta în finală. Nadal a condus cu 2-0 la seturi, însă Federer a reușit una dintre revenirile memorabile ale carierei sale, câștigând titlul cu 2-6, 6-7 (4), 7-6 (5), 6-3, 6-1. Au urmat alte 32 de meciuri între Roger și Rafa, printre care opt finale de Grand Slam, unele dintre ele memorabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*