Simona Halep va lupta pentru trofeul Roland Garros

Simona Halep va lupta pentru trofeul Roland Garros

Simona Halep este in finala la Roland Garros ! Evolutia sa este fenomenala. Practic avem parte de un moment istoric, dar si magic. Simona Halep a reusit performate la care nu indrazneam sa visam in urma cu un an: a devenit prima romanca intr-o finala de Grand Slam, de la Virginia Ruzici, in 1980. Este a patra finala de Grand Slam in care ajunge o jucatoare din Romania, dupa cele reusite de Ruzici si Florenta Mihai. Simona a invins-o pe Andrea Petkovic in semifinala, 6-2, 7-6. Pe langa aceasta, Simona va urca luni pe lucul 3 WTA.
Simona nu se lupta cu mingea cum se lupta majoritatea colegelor ei. Nu se arunca pe ea, nu se pravaleste, nu se chinuie: Simona se intalneste doar cu ea, intr-un punct dinainte stabilit, in acel punct magic unde mingea nu se opune, ci doar se supune. E neobosita in defensiva, dar cand straluceste cu adevarat nu este atunci cand se afla la doi metri in spatele liniei, ci cand intra cu pas sprintar inauntrul terenului, si inchide, cu exact atata forta cat e necesara in acel moment.

Halep la Madrid2

Prima data mi s-a parut ca a inceput sa varieze inaltimea mingilor, pastrand aceeasi viteza de croaziera, sa vada ce se intampla. Petkovic are 1.80, n-a fost deranjata de variatia de inaltime si a continuat sa striveasca mingea. Simona s-a vazut impinsa in spate si a schimbat din nou: de data asta a accelerat si ea viteza si forta, raspunzand cu aceeasi moneda, intorcand presiunea. Pentru ca Petkovic nu se misca la fel de bine, a fost prima care a clacat si a gresit in schimburi, fie pentru ca nu a ajungea la minge, fie ca ajungea, dar lua decizii pe care nu putea sa le execute (imi amintesc o scurta in fileu si un slice neinspirat in out, tarziu in setul doi – de care Andrea s-a si plans la conferinta, spunand ca a fost neinspirata). Ce-a facut cu loviturile, Simona a facut si cu serviciul: a apasat pe primul si a a obtinut vreo doi asi cand avea nevoie. In tie-break insa, cand fiecare punct valoreaza cat un game, a lovit primul serviciu cu mai mult spin, pentru siguranta.
Toate aceste mici ajustari la un loc au tinut-o conectata la setul doi cand putea foarte bine sa-l scape din mana de cateva ori. Simona este a match player, care reactioneaza si se adapteaza „in functie de ce simte de la adversara”(cuvintele ei). O combinatie rara de jucatoare de instinct, dar care stie sa-si foloseasca si capul, sa gandeasca mai bine decat adversara. Setul unu azi a fost castigat cu instinctul, dar setul doi a fost castigat cu creierul.

Halep finalista Madrid

Simona Halep e romanca, si cu totii ar trebui sa ne bucuram ca o romanca straluceste pe firmamentul tenisului. O asteptam cu mare incredere sambata, in finala pe cel mai frumos teren de zgura din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*