Roger Federer a castigat Mastersul de la Shanghai

Roger Federer a castigat Mastersul de la Shanghai

Roger Federer a castigat cu 7-6, 7-6 finala cu Gilles Simon, trecandu-si in cont unul dintre turneele importante care ii lipseau. Este al 4-lea titlu al anului pentru elvetian, dupa cele de la Dubai, Halle si Cincinnati, dintr-un total de noua finale disputate in 2014.
31 din ultimele 34 de turnee Masters au fost castigate de Big Four, cu unicele exceptii fiind Ferrer, Wawrinka si Tsonga, ultimii doi anul acesta.
Cele cinci finale de Masters jucate de elvetian in acest sezon sunt cele mai multe ale sale din 2007 incoace. Federer nu mai castigase doua turnee Masters consecutive decat o singura data din 2006 incoace (dubla Paris 2011 – Indian Wells 2012), iar succesul de la Shanghai il aduce la 990 de puncte in spatele lui Novak Djokovic in clasamentul Race to London.
Urmatorul turneu al lui Federer va fi Basel, competitie care ofera 500 de puncte campionului. Daca o va castiga, Federer ar ajunge la 490 de puncte distanta de Djokovic inaintea Mastersului de la Paris, ultimul al anului, ceea ce ar asigura un final de foc pentru sezonul 2014, pe traseul Paris – Londra – Lille (finala Cupei Davis).
“Inainte, Roger obisnuia sa arate neaparat ca este cel mai bun in fiecare segment al jocului. Uneori era prea mandru ca sa schimbe ceva cand avea nevoie sa schimbe. Voia sa-si impuna jocul cu orice pret. Nu mai e cazul acum. Mi se pare ca e mai agresiv. Spre exemplu, azi, cand eu simteam ca joc foarte bine de pe baseline, am observat imediat cum s-a ajustat si a inceput sa vina mai mult la fileu, sa joace mai mult serve & volley. Intelege mai bine acum ce se intampla pe teren. Plus acelasi serviciu extraordinar si acelasi forehand ucigator”. Este declaratia finalistului de la Shanghai, Gilles Simon, raspuns la intrebarea cum s-a schimbat Federer de-a lungul anilor.
Roger Federer a castigat Mastersul de la Shanghai1

Finala cu Simon n-avea cum sa semene cu semifinala magica jucata contra lui Djokovic. In circumstante diferite, Federer a infruntat un jucator diferit, unul cu un stil propriu, un fel de smart counterpunching, care se hraneste din viteza cu care vine mingea, care variaza si anticipeaza excelent. Sneaky good, cum l-au descris, excelent, comentatorii Tennis TV. La Australian Open 2011, cand s-a vazut egalat de francez de la 2-0 la seturi, Federer a castigat decisivul si a glumit, ulterior, la interviul de pe teren, ca spera sa nu-l mai vada niciodata pe Gillou. Anul trecut, la French Open, Simon a mers chiar mai departe, conducand cu 2-1 la seturi pe un Phillipe Chatrier impartit. Cu alte cuvinte, challenge-ul era evident dificil, precedentele fusesera setate (doua victorii Gilles si doua meciuri de cinci seturi), iar contextul, numai bun pentru o surpriza, in fata unui adversar care juca fara presiune si fara sa-i dea prea multa lume sanse reale. In plus, o usoara scadere a nivelului e inevitabila dupa un meci de categoria grea precum cel cu Djokovic, la capatul caruia te intrebi instinctiv de ce nu urmeaza o ceremonie de premiere. Iar Federer a inceput, intr-adevar, sters, gresind mult in prima parte a setului inaugural, ca si cum masinaria, urnita mai devreme fata de ora la care era obisnuita sa porneasca, s-a incalzit mai greu.
Gilles si-a aparat fara emotii serviciul si a mai testat apele pe cel al lui Federer pana la 5-4, cand, dintr-o data in postura celui care are ceva de pierdut, francezul a trantit din senin un game prost, oferindu-i singurul cadou al serii lui Roger. Din acest moment, meciul a luat o alta turnura; Federer a intrat complet in joc si, cu toate ca echilibrul n-a disparut pana la final, a fost tot timpul senzatia ca e vorba mai degraba de “cand?”, nu de “daca?”. Chiar si atunci cand Simon a recuperat in primul tiebreak, oferindu-si o minge de set. Cu un serviciu puternic, Federer a sters-o intr-o secunda, ca si cum nici n-ar fi existat, iar cateva secunde mai tarziu elvetianul punea capat setului cu un rever fulger in lung de linie.

Roger Federer a castigat Mastersul de la Shanghai2

Este al 23-lea titlu de Masters castigat de Roger Federer, care devine primul jucator posesor al tuturor titlurilor de Masters jucate pe hard. Rafa Nadal are 27 de titluri Masters, conducand in clasamentul all-time.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*