Finala Cupei Davis, Franta – Elvetia e 1-1

Finala Cupei Davis, Franta – Elvetia e 1-1

Dupa prima zi, finala Cupei Davis are un singur lucru clar: a stabilit un nou record de audienta. In rest, totul se joaca, totul e discutabil, totul e contestabil. Cateva intrebari din preview raman in picioare, iar drama promisa de calculele pe hartie exista: e 1-1 dupa primele doua meciuri de simplu.
Tensiunea si drama exista insa doar prin prisma scorului, pentru ca, pastrand linia de la Londra, meciurile au fost disproportionate. Intai Wawrinka, apoi Monfils si-au impus cuvantul cu autoritate, lasandu-ne, la finalul primei zile, sa ne gandim la nenumaratele posibilitati pe care le propune meciul de dublu de sambata. Adesea ignorata si lasata pe dinafara, proba de dublu isi traieste un veritabil moment de glorie, pentru ca de alegerile facute de cei doi capitani, respectiv de rezultatul zilei a doua va depinde, in mare masura, numele castigatoarei uneia dintre cele mai discutate finale din istoria recenta a Cupei Davis.

Wawrinka

Stan Wawrinka a castigat confortabil primul meci al finalei, un 6-1, 3-6, 6-3, 6-2 in care Wawrinka a adunat un total de 61 de lovituri direct castigatoare. A fost un meci care a evidentiat cateva dintre motivele pentru care am catalogat, in alte ocazii, drept chestionabila alegerea zgurei ca suprafata de joc de catre tabara franceza. Cautand prea mult sa-i incurce (logic) pe elvetieni, care n-au avut timp sa se antreneze prea mult pe zgura, francezii si-au asumat riscul unei suprafete care nu le ofera lor un plus evident (ceea ce e ilogic). In plus, am sentimentul ca alegerea zgurei a fost menita sa il incomodeze in special pe Federer, uitand de competentul Stan si a sa explozie de pe rever; un Stan care a spus, si nu o data, ca zgura e suprafata sa preferata. Planul ar fi putut sa dea gres de-a dreptul daca Federer ar fi fost complet sanatos, dar in fata unui Roger reintors la varianta 2013 (sau mai rau, pe alocuri), Monfils a putut sa faca absolut tot ce a vrut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*