Novak Djokovic a castigat titlul la Australian Open

Novak Djokovic a castigat titlul la Australian Open

Novak Djokovic este din nou campion la Australian Open, dupa o finala epuizanta cu Andy Murray. Novak Djokovic a castigat titlul la Melbourne dupa un an de pauza. Scorul finalei pe care sarbul a castigat-o in patru seturi, 7-6, 6-7, 6-3, 6-0, in trei ore si patruzeci de minute. Echilibrul aproape perfect s-a rupt la jumatatea setului trei, cand Murray, care cu un game inainte ratase o minge de break, si-a pierdut serviciul cu o dubla greseala. Djokovic a castigat, din acel moment, noua game-uri consecutive. Liderul mondial devine astfel primul jucator din era Open cu cinci titluri la Melbourne. Djokovic s-a desprins astfel de Federer si de Agassi, fiecare cu cate patru titluri, si a plecat in urmarirea lui Roy Emerson, care are sase titluri la AO, insa toate obtinute inainte de Open Era. La randul sau, Murray face si el istorie, dar intr-un mod neplacut, ajungand la patru finale pierdute la Melbourne. Din multe puncte de vedere, finala Australian Open a mers pe cai deja bine batatorite. Doi adversari care se cunosc ca-n palma, capabili sa-si anihileze reciproc punctele forte sau sa le expuna pe cele slabe. Doua jumatati distincte de meci, cu momente de mare calitate si momente de sclipiri in dezordine. Perioade de joc lipsit de dinamism, urmate de momente intense. Cam aceeasi desfasurare specifica fiecarui Djokovic – Murray. Problema ultimului e ca, de la o vreme, aproape fiecare Djokovic – Murray se termina in acelasi mod, cu victoria detasata a sarbului.

Djokovic Australian Open 2

De ce Novak si Andy esueaza adesea in meciuri care, dupa bucati de tenis sublim, seamana foarte mult cu un pat, ca la sah? Argumentele sunt deja stiute si repetate cu fiecare ocazie: tehnic, sunt doi jucatori cu un stil aproape similar, construit in jurul ideii de counterpunching, excelenti alergatori si impecabili returneuri; uman, lipseste scanteia personala care sa le aprinda meciurile. Lipseste contrastul specific celorlalte rivalitati mari, fie ca e vorba de Federer – Nadal, Djokovic vs Federer/Nadal sau Murray vs Federer / Nadal. Le lipsesc, in continuare, precedentele, tensiunea unor meciuri dramatice din trecutul lor comun. Steve Tignor spunea ca lipseste aspectul “campion versus challenger”, lipseste sentimentul ca saltul valoric al unuia inseamna automat decaderea celuilalt. Cumva, niciuna dintre loviturile pe care si le-au administrat reciproc de-a lungul timpului (Murray a castigat ambele titluri de Slam pe seama sarbului, plus victoria din semifinala Olimpica;

Djokovic Australian Open 1

Djokovic, in schimb, domina autoritar H2H-ul si are, cu cel de azi, 3 titluri la AO in detrimentul britanicului) nu au fost indeajuns de tari incat sa provoace daune irecuperabile in bugetul de incredere al celuilalt, respectiv sa starneasca un foc intre cei doi.
Pentru Andy Murray, acest din urma aspect, cel al focului lipsa, ar trebui sa se schimbe definitiv incepand de azi. Cel putin asta sugereaza limbajul corpului britanicului la festivitatea de premiere, cand ardea de nerabdare sa se care mai repede de acolo si a primit cu o imbufnare superba complimentele si urarile cu un timing cam nepotrivit ale invingatorului sau. La fel o sugereaza si handshake-ul fugitiv de dupa finalul meciului, sau declaratiile lui Murray de la conferinta de presa, unde n-a ezitat sa arunce cateva sageti fine referitoare la crampele lui Djokovic din setul al treilea. Andy pare sa fi ajuns, in sfarsit, in faza la care “i-a ajuns”, faza la care va lua atitudine. Ultima oara cand, dupa cateva finale de Slam pierdute categoric, lui Andy “i-a ajuns”, Murray a raspuns cu cea mai frumoasa perioada a carierei, totodata si cu cel mai bun si mai ofensiv tenis al carierei.

Djokovic Australian Open 3

Pentru ca de focul interior al lui Murray depinde, intr-o buna masura, directia in care va vira cariera lui de aici inainte, respectiv rivalitatea cu Djokovic, un adversar pe care va continua sa-l intalneasca in fazele avansate ale turneelor de Grand Slam. Contra lui Nole, Murray se va regasi din nou in situatii de pat, si, de asemenea, va mai avea ocazii sa castige trofee. E de la sine inteles ca va trebui sa le managerieze mult mai bine decat a facut-o azi daca va dori ca deznodamantul sa fie altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*