Novak Djokovic a castigat o finala dramatica la Indian Wells

Novak Djokovic a castigat o finala dramatica la Indian Wells

Novak Djokovic si Roger Federer au furnizat o finala intensa la Indian Wells. Novak Djokovic a castigat cu 6-3, 6-7, 6-2. Sarbul a fost aproape imaculat in primul set si a condus cu 4-2 in setul secund, dar a fost surprins de o revenire incredibila a lui Federer, care a reusit rebreak-ul si s-a impus in tiebreak, intr-o perioada in care jocul a atins un nivel de dramatism si de calitate remarcabil. Djokovic s-a desprins rapid cu break in setul decisiv, insa Federer a revenit inca o data, facand break-ul dupa un game superb. Dar jocul s-a rupt brusc la 3-2 pentru sarb, cand Federer conducea cu 40-15 pe propriul serviciu. A urmat o serie de 12 puncte din 15 cu care Nole a pus capat meciului.
Novak castiga al 4-lea titlu al carierei la Indian Wells, egalandu-si invinsul din aceasta finala la totalul de trofee castigate la Mastersul californian. Sarbul reduce de asemenea diferenta in meciurie directe cu Federer, fiind condus acum cu 20-18.
Meciurile de tenis nu se joaca niciodata in „vid”. Sunt tot felul de factori exteriori care joaca un rol important si care pot influenta jocul celor doi adversari. In ceea ce priveste meciurile Djokovic – Federer, sunt trei aspecte exterioare care cantaresc greu in balanta rezultatului final: publicul, suprafata si istoria lor anterioara.
Sa o luam metodic, de la sfarsit. Federer nu are cu Djokovic in afara terenului relatia cordiala pe care o are cu Rafael Nadal. De-a lungul timpului au invatat sa-si respecte realizarile si calitatile de jucatori, dar nu cred ca se vor placea niciodata ca oameni. In consecinta, meciurile dintre ei sunt mereu importante pentru ca fiecare are ceva de demonstrat celuilalt si intra pe teren extramotivat. Avantaj noi, publicul spectator

Djokovic castiga la indian wells d

Al doilea factor este suprafata. Pe Federer il aranjeaza un teren mai rapid, iar pe Djokovic unul mai lent. Din acest punct de vedere, Indian Wells este un hard mai degraba lent. Avantaj Djokovic.
Si acum ajungem la cel mai interesant factor din aceasta lista: publicul, care conform celebrului cliseu din fotbal, se dovedeste in meciurile celor doi al treilea jucator. Publicul poate mereu sa joace un rol in ce se intampla pe teren, dar nu in aceeasi proportie. In rivalitatea Federer-Nadal de exemplu, datorita faptului ca simpatiile tribunei sunt distribuite aproximativ egal intre cei doi, lupta se decide in cea mai mare parte pe teren. Publicul nu este un factor atat de hotarator incat actiunile lui sa impinga decisiv lucrurile intr-o parte sau alta. Dar cand vine vorba de Djokovic – Federer, partizanatul publicului este atat de evident in favoarea elvetianului, incat acest lucru misca niste chestii serioase atat in mintea lui Djokovic cat si pe tabela de scor. Avantaj Federer. Oare?

Djokovic castiga la indian wells b

Cateva observatii despre aceasta sustinere covarsitoare si fatisa pentru Roger. In primul rand, este veche. Va aduceti aminte de „acel forehand” din semifinala US Open 2011, lovit de Djokovic ca o sfidare la adresa publicului american extrem de partizan. Va aduceti aminte de atmosfera de stadion de fotbal in care Federer l-a batut in semifinala Roland Garros din 2011 si i-a intrerupt celebra serie invincibila de meciuri. De asemenea, va aduceti aminte de tacerea mormantala in care Djokovic l-a batut tot la Roland Garros, in anul urmator.

Djokovic castiga la indian wells c

Oriunde si impotriva oricui joaca pe planeta asta, Federer va fi favoritul clar al publicului, cu exceptia meciurilor contra lui Nadal, cand sustinerea va fi echitabil impartita. Chiar si Murray a patit-o, cand, in inima Londrei, la Arena O2, s-a vazut si el in situatia de a fi mai putin sustinut decat Federer la Turneul Campionilor, de catre chiar compatriotii sai! Pana la urma, Federer este deja o legenda vie, o emblema a tenisului, cel mai bun jucator din toate timpulrile, etc etc. Chiar si Novak a incercat sa rationalizeze situatia la conferinta de presa spunand: „Te astepti sa fie mereu sustinut de public pentru ca este cine este”. Totusi asta nu inseamna ca nu exista o amaraciune acolo: „Trebuie sa muncesc pentru a castiga sustinerea publicului.” Amaraciune dupa meci, iar pe teren, judecand dupa limbajul corporal si gesturile sarcastice la adresa publicului, pe care le-a facut si ieri la sfarsitul setului doi, durere si furie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*