Djokovic a castigat primele 3 turnee Masters ale sezonului

Djokovic a castigat primele 3 turnee Masters ale sezonului

Carismaticul lider ATP Nole Djokovic a castigat primele 3 turnee Masters din sezon. Djokovic s-a impus duminica in Turneul Masters ATP de la Monte Carlo, cu premii de 3.288.530 euro, invingandu-l in finala pe al optulea jucator al lumii, cehul Tomas Berdych, in trei seturi, 7-5, 4-6, 6-3. Cu al treilea titlu de Masters al sezonului din tot atatea posibile, Novak Djokovic ajunge la 23 de astfel de trofee in cariera, egalandu-l pe Roger Federer pe locul al doilea in clasamentul all-time. Rafa Nadal ramane primul, cu 27. Dar nimeni, pana la Nole, n-a reusit sa le castige pe primele trei din calendar in acelasi an.
Djokovic a fost si el surprins de virulenta lui Berdych la retur, de disponibilitatea sa de a veni la fileu si de a rupe ritmul schimburilor din spate. Novak a pierdut un avantaj initial in primul set, a revenit si a servit pentru set la 5-4, doar pentru a se lasa distras de un spectator care a strigat intre doua servicii ale sale si a-si pierde avantajul breakului. Djokovic a devenit artagos si jocul sau a cazut vizibil din acel moment.

Instinctul de asasin este singurul lucru pe care niciun antrenor nu-l poate preda, Berdych a esuat in a profita de acest moment de slabiciune temporara a lui Novak. A redevenit la una dintre vechile lui metehne, aceea de a juca prost sub presiune si a jucat cel mai slab game al lui atunci cand trebuia sa-l joace pe cel mai bun: la 5-6. Poate ca totusi nu numai din cauza ghinionului de a fi contemporan cu trei dintre cei mai buni jucatori din istorie n-a mai castigat Tomas un Masters de cand era adolescent. Poate are si el o „contributie”.
Setul doi a debutat cu Novak luandu-si usor serviciul, iar meciul incepea sa curga mai degraba in favoarea sa decat a lui Berdych, atunci cand s-a decis luarea unei pauze din cauza ploii.

Djokovic castiga la Monte Carlo c

Cand cei doi au revenit peste o ora si ceva pe teren, a fost clar pe cine a ajutat mai mult acest respiro. Berdych a inceput ca din pusca, macelarind din nou serviciul lui Djokovic cum rar am mai vazut pe cineva facand-o. Tomas a redistribuit de asemenea si loviturile, alegand sa treaca de pe reverul lui Djokovic pe dreapta sa. Ca si la inceputul meciului, Berdych parea ca stie clar ce trebuie sa faca. Cred ca daca ATP ar introduce regula on-court coaching, Tomas Berdych ar avea numai de profitat de pe urma ei. Break-ul a aparut inevitabil; Djokovic pierdea primul lui set la Monte Carlo, iar Berdych castiga primul lui set in finalele (doua pana la MC) disputate contra lui Djokovic.
Insa, ca si in primul set, claritatea instructiunilor de la vestiar nu a durat mult timp. Berdych si-a pierdut imediat serviciul in decisiv. Si apoi si l-a mai pierdut odata, ca sa fie tacamul complet. Restul setului, in ciuda zvacnirilor temporare si recuperarii unui break si dramei aparente, nu a avut decat un singur sens. Novak devine astfel primul jucator care face tripla Indian Wells-Miami-Monte Carlo, inca o dovada (daca mai era nevoie) a naturii multilateral dezvoltate a jocului sau.

Djokovic castiga la Monte Carlo b

Dar psihicul? Cum sta Novak cu psihicul? Djokovic n-a fost un monument de calm la Monte Carlo. Este unul din aspectele la care 2015 nu seamana cu 2011. Atunci victoriile sale aveau un aer de inevitabil, de „asa e scris” si atitudinea sa de asemenea. Acum, Novak joaca mai bine ca oricine, dar nu pare a fi foarte seren. De exemplu, relatia sa love-hate cu publicul continua. Azi s-a enervat din nou pentru acele strigate dintre servicii, iar in decisiv a indemnat publicul, intr-o maniera un pic cam prea pugilistic-belicoasa, sa-l sustina. Orice ar face, Novak continua sa aiba reactii amestecate din partea publicului european. Iar faptul ca bate tot ce-i iese in cale nu ajuta prea mult, stiuta fiind inclinatia spectatorilor de a sustine jucatorul mai slab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*