Roland Garros. Performante romanesti in istoria turneului parizian

Roland Garros. Performante romanesti in istoria turneului parizian

Roland Garros este al doilea turneu de Gran Slem al anului. Roland Garros este cel mai important tureu de tenis pe zgura din lume. Aceasta editie a inceput de 2 zile. Simona Halep (favorita 3), Irina Begu (favorita 30), Alexandra Dulgheru si Andreea Mitu au intrat deja in turul 2.
In Romania oricine joaca tenis la un club o face pe zgura. Asa ca romanii au facut de-a lungul anilor multe rezultate de senzatie la Roland Garros. Ilie Nasttase, primul numar unu din istoria tenisului masculin a fost totodata primul campion de Grand Slam in 1973 la „French Open”.

IlieNastase

Ilie Nasttase s-a impus la Paris la dublu, alaturi de antrenorul-manager-partener Ion Tiriac. A recidivat la simplu, plasand prima piesa pe harta succeselor autohtone de la Paris. Era cea mai stralucitoare performanta a tenisului romanesc. Ilie s-a impus fara a pierde vreun set si niciun „muritor”, pana la Rafael Nadal, in 2008 (apoi in 2010), nu a izbutit sa-l imite si sa nu lase nici macar un set adversarilor in drumul spre trofeu.
In 1977 Florenta Mihai a jucat in finala turneului feminin. Mima Jausovic (Cehoslovacia) i-a refuzat romancei titlul, prin victoria carierei 6-2, 6-7, 6-1. In 1978 Virginia Ruzici ducea pana la capat ce Florenta Mihai a lasat la un set de implinire. Actualul manager al Simonei Halep castiga turneul de la Roland Garros, dupa o finala-revansa pentru Romania, cu Mima Jausovic, 6-2, 6-2. Ruzici a dominat net finala turneului feminine. Ruzici a cedat un singur set, in sferturi, in fata reprezentantei Argentinei, Bonicelli, invinsa la limita, cu 8-6 in setul decisiv. „Am fost poate mai inconstienta, uneori o prima finala este mai usoara decat a doua”, rememora in 2014 Virginia Ruzici primul, dar totodata ultimul succes de la Paris. A fost finala in care a reusit sa isi faca jocul caracteritisc, sa isi valorifice deplasarea in teren, reactia buna, in care nu a resimtit presiune, nu a jucat pentru a multumi pe nimeni.

SimonaHaleptrofeuParis2

Finala feminina de la Roland Garros din 2014 a fost meciul despre care s-a vorbit tot anul. Catalogat drept unul dintre cele mai spectaculoase ultime acte ale circuitului WTA, duelul pierdut de Simona, 4-6, 7-6, 4-6 la Maria Sarapova, a avut tensiune, rasturnari de situatie si un finis ratat de putin de constanteanca, in fata unei adversare mult, mult mai experimentate, care a stiut pe final sa foloseasca fiecare secunda pentru a distruge cate ceva din concentrarea adversarei si a-si apropia victoria. Agresiva, foarte mobila pe teren, cu un plus de creativitate si cu un plus de prospetime, Halep a sedus in 2014, prin acest meci, tenisul mondial, si-a marcat locul in elita, a devenit protagonista, depasind net statutul de „surpriza”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*