Serena Williams – Lucie Safarova finala surpriza la Roland Garros

Serena Williams – Lucie Safarova finala surpriza la Roland Garros

Serena Williams – Lucie Safarova este finala surpriza la Roland Garros. Daca Serena Williams este liderul WTA, Lucie Safarova este surpriza din 2015. Lucie Safarova este prima jucatoare din Cehia care ajunge in finala Roland Garros dupa Hana Mandlikova in 1981. Drumul ei pina aici a fost destul de greu, presarat cu adversare incomode: Pavlyuchenkova, Nara, Lisicki, Sharapova, Muguruza si in semifinale Ivanovic. Ce este remarcabil in legatura cu acest traseu incarcat: nu a pierdut niciun set si este inca in concurs si la dublu, impreuna cu Bethanie Mattek-Sands.
Publicul parizian a sustinut-o cu precadere pe Ivanovic, fosta campioana aici, dar Safarova (apropo, acum va trebui sa invatam sa-i pronuntam numele corect) a fost jucatoarea mai buna per total, cu un joc mai solid si constant. Ivanovic a inceput bine meciul si a profitat de faptul ca Safarova a fost putin mai intarziata in reactii. “Am avut un plan tactic bun si am inceput in forta, dar am simtit pe parcurs ca am ramas fara energie. Am inceput sa lovesc scurt si ea a profitat”, a declarat Ana. “Am simtit ca jocul meu de picioare nu fost la inaltime si mi-a lipsit explozia la serviciu. Tot turneul am simtit ca a trebuit sa muncesc mult pentru a-mi creste nivelul. Cand am venit aici, simteam ca jocul meu nu era unde trebuie. Si antrenamentele, si meciurile lungi si-au pus amprenta asupra conditiei mele fizice”.
De partea cealalta, odata ce si-a gasit ritmul, Safarova a revenit de la 1-4 si a reusit sa castige primul set cu o combinatie de lovituri puternice pe ambele parti. Aici a fost una dintre diferentele din jocul celor doua, discrepanta intre calitatea reverului si a forehandului. La Safarova cele doua parti par apropiate ca valoare: poate apara, dar si ataca si cu backhandul, putand sa varieze si traiectoria cu destula lejeritate. Reverul Anei insa ramane un punct slab, pe care Lucie l-a si pistonat astazi in schimburi in mod repetat. Rareori a putut Ivanovic sa iasa din incercuire: iar si iar s-a vazut nevoita sa loveasca inalt si pe mijloc, o lovitura de siguranta, dar care mai devreme sau mai tarziu era pedepsita.
Alta diferenta a fost, cum a spus si Ana, deplasarea si in consecinta incapacitatea ei de a apara. Safarova a parut mai mobila si parca nu a fost prinsa in offside atat de des pe cat a fost Ivanovic, care a si alunecat de cateva ori. Ana nu este o jucatoare defensiva si nimeni nu se asteapta de la ea sa fie, insa atunci cand jocul ei ofensiv este incomplet (si este deseori, de vreme ce serviciul o lasa cand ii e lumea mai draga si pe rever nu se poate bizui suficient), nu-i mai raman optiuni prea multe.
Safarova, asa cum joaca acum, pare a fi „the best of both worlds”: poate genera forta, dar si spin, poate juca ofensiv, dar poate si alerga. Singurul semn de intrebare ramane, ca si la Ivanovic, stabilitatea emotionala. Azi a avut nevoie de doua incercari pentru a inchide meciul. La prima ocazie, in gameul de la 5-4 a facut trei duble, una la match point. Norocul ei azi a fost ca Ana a fost si mai instabila decat ea: i-a dat imediat breakul inapoi si Lucie a mai avut odata ocazia sa serveasca pentru meci, ocazie pe care n-a mai scapat-o, inchizand cu un forehand castigator.
„Sunt de 12 ani in circuit. Este remarcabil ca am ajuns in finala, asa ca apreciez enorm. M-am antrenat foarte mult pentru asta. Inca diger acest rezultat, totul este nou pentru mine”.

Serena williams epuizata RG

Serena Williams (33 de ani) fost la un pas de eliminare in partida cu elvetianca Timea Bacsinszky, dar a revenit de la 4-6, 2-3 si a ajuns din nou in finala de la Roland Garros. A fost 4-6, 6-3, 6-0.

Serena williams in finala RG

In semifinalele de la RG, Williams a parut total depasita de rivala sa, vreme de o ora. Timeei i-au intrat toate loviturile, a ajutat-o si fileul, iar jocul de picioare i-a permis sa o surprinda pe Serena cu diverse lovituri puternice si excelent plasate. Chiar daca a avut mingi de break la 5-4, Serena nu s-a putut opune fortei adversarei, care a inchis primul set pe propriul serviciu.
Setul doi nu parea sa aduca vreo schimbare in joc, iar Bacsinszky a realizat un break foarte important la 2-2, dupa un game care a durat aproape 10 minute. Acela insa a fost semnalul de desteptare pentru Serena, care a castigat apoi 10 game-uri consecutive si a aratat din nou de ce domina ierarhia WTA de atatia ani, fara rivala. In setul trei a oferit o demonstratie de tenis (6-0), iar adversara ei nu a mai reusit sa castige vreun game, in ciuda startului foarte incurajator. In weekend Serena Williams va lupta cu Lucie Safarova (locul 13 WTA) pentru cel de-al 20-lea titlu de Grand Slam din cariera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*