Monica Niculescu a cedat in finala la Nottingam

Monica Niculescu a cedat in finala la Nottingam

Monica Niculescu, locul 61 WTA, a pierdut finala turneului de la Nottingam in fata croatei Ana Konjuh, locul 87 WTA, scor 6-1, 4-6, 2-6. Pacat de victoria extraordinara din semifinala cu favorita principala, numarul 13 WTA si finalista de la Wimbledon din 2012, Agnieszka Radwanska.
Seria de noua victorii consecutive a Monicai Niculescu s-a oprit in finala de la Nottingham. Monica Niculescu a fost invinsa de croata in varsta de 17 ani. Este cel mai bun rezultat al sezonului pentru Monica Niculescu, care revine in Top 50 si isi construieste premisele pentru o a doua jumatate de an mult mai buna.
La cum incepuse meciul, parea ca Monica nu va avea mult de tras pentru trofeu. Konjuh a pornit greu, probabil stoarsa de efortul depus ieri, cand a jucat si castigat atat sferturile, cat si semifinala. Neajustata la stilul romancei, croata n-a reusit sa tina prea mult mingea in teren, in plus a fost lenta, intarziata in reactii si cu un body-language care nu inspira nimic bun. Monica, pe de alta parte, si-a continuat jocul bun din restul turneului si s-a desprins repede la 5-0. Cumulat cu meciul din semifinale, Monica avea, la un moment dat, o serie de 13 game-uri consecutive.
Directia meciului s-a schimbat brusc in setul secund, dupa o sedinta de coaching primita de Ana. Ceva mai incalzita intre timp, croata a dat drumul la brat si a reusit sa creasca nivelul de agresivitate. Ceea ce a impresionat cel mai mult la ea a fost, insa, felul in care a rezistat frustrarii acumulate in prima parte a finalei: era evident ca se simte obosita, ca nu e in puncte, ca o deranjeaza jocul Monicai si propria inabilitate de a-si desfasura jocul, dar cu toate astea a mers mai departe. A ajutat-o si schimbarea intervenita in procentajul primului serviciu: in vreme ce Konjuh a trecut de la 53 la suta puncte castigate cu serviciul 1 in primul set la 76 la suta in al doilea, Monica a coborat de la 100 la 100 la 57 la suta. Momentul crucial s-a petrecut la 4-2, cand Konjuh a salvat trei mingi de break consecutive si, pentru prima data in meci, fosta campioana de juniori de la AO si US Open a aratat ca si cum incepe sa creada in victorie.
Dincolo, Monica n-a reusit sa pastreze acelasi mindset agresiv din semifinala cu Radwanska si n-a mai fost la fel de incisiva in ce priveste venirile la fileu, desi antrenorul Calin Ciorbagiu i-a cerut sa urce mai des in fata la adapostul slice-urilor. Senzatia a fost ca meciul putea fi inchis in doua seturi, in pofida revirimentului lui Konjuh. Exasperata de faptul ca n-a putut profita nici de un break obtinut in cele din urma la 5-3 in setul secund, nici de o sansa de break in primul game al setului trei, Monica a cedat complet in decisiv, pierzand finala in o ora si 52 de minute.
In vreme ce Ana Konjuh devine cea mai tanara castigatoare a unui turneu WTA de la Tamira Paszek incoace (austriaca a castigat, in urma cu 9 sezoane, un titlu la numai 15 ani), Monica Niculescu revine in Top 50 WTA in urma acestei saptamani excelente de la Nottingham. In ciuda finalului mai putin inspirat, nu trebuie uitate usor meciurile bune din drumul spre finala, in special evolutia excelenta din semifinala cu Agnieszka Radwanska, meci pe parcursul caruia Monica a avut momente in care i-a iesit tot.
A fost a cincea finala a carierei Monicai, al carei bilant este de 2-3. Pentru ea urmeaza turneul de la Birmingham, unde este programata sa debuteze contra Barborei Strycova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*